1. Home
  2. Concrete Homes

One Story House Sandwiched Between Two Concrete Slabs

home one roof five separate columes 1 thumb 630xauto 50755 One Story House Sandwiched Between Two Concrete Slabs

Located in a gated community called Quinta da Baroneza in the rural area of Itabtiba, 86km from Sao Paulo, Brazil, Redux House by Studio mk27 nestles into a sloped, west-facing site on the edge of a large environmental preservation area of a native forest. The downhill slope and the surrounding forest where key aspects that Studio mk27 used in designing Redux House, positioning the structure on the highest possible point within the site allowed them to capture the picturesque sunset views both from the home’s interior and via reflection from the LED lit swimming pool outside.

home one roof five separate columes 2 thumb 630xauto 50757 One Story House Sandwiched Between Two Concrete Slabs

By positioning the home high within the terrain, the architects where also able to limit the impact on the surrounding landscape, creating the illusion that the home has sat comfortably within the surrounding mature vegetation for much longer then it actually has.

home-one-roof-five-separate-columes-3.jpg

The single story home is composed of 5 volumes that sit on a large slab floor, mirrored by a similar sized slab ceiling and the interior zones are sandwiched in-between. The social volume is encased by walls of glazings to allow views from three directions to permeate the inside while the two private zones have been surrounded in operable wood louvers that can pivot to offer sunlight, shade, views to the outside or privacy to the rooms within.

home-one-roof-five-separate-columes-4.jpg

All five of the living programs create a large rectangular footprint, which the outdoor terrace and swimming pool expand out from.

home-one-roof-five-separate-columes-5.jpg

The pool projects out and over the downhill slope in a shallow but long cantilever.

home-one-roof-five-separate-columes-6.jpg

At night the pool’s built in LED lighting create an ethereal connection to the landscape beyond.

home-one-roof-five-separate-columes-7.jpg

The green glow from the water’s surface can be seen at a distance as it lights up the surrounding foliage.

home-one-roof-five-separate-columes-8.jpg

The view from the pool, terrace and home itself is pretty spectacular.

home-one-roof-five-separate-columes-9.jpg

With never ending panoramic views, the pool’s edge is the perfect place to sit, relax and enjoy.

home-one-roof-five-separate-columes-10.jpg

The concrete slab floor is supported by beams that are set back to exacerbate the delicacy of the pool’s cantilever which is positioned at 50cm above grade.

home-one-roof-five-separate-columes-11.jpg

The outdoor terrace creates the connection from pool to home, but the terrace also creates a visual flow from the social zone to the private zone with its timbered decking matching the tonal value of the wooden louvers.

home-one-roof-five-separate-columes-12.jpg

Geometric balance is achieved in the home with the careful juxtaposition of concrete and wood; vertical and horizontal planes, positive and negative shapes as well as the deliberate dance of light and shadow.

home-one-roof-five-separate-columes-13.jpg

Even the mirroring of the ceiling and floor slabs adds a sense of mathematical deliberation.

home-one-roof-five-separate-columes-14.jpg

The distribution of the volumes within the two slabs creates spaces that are separate yet conjoined, creating outdoor circulation terraces in the process.

home-one-roof-five-separate-columes-15.jpg

The first volume is the social zone, wrapped on three sides by walls of glazing that slide open to create that sought after indoor/outdoor lifestyle.

home-one-roof-five-separate-columes-16.jpg

Designed as one large and open space, and with enviable views, the social zone is both a comfortable place to hang out solo or entertain large groups of friends and/or family

home-one-roof-five-separate-columes-17.jpg

The decor within this fun space picks up cues from its forested surroundings How perfect is the choice of this fun wagon wheeled side table?.

home-one-roof-five-separate-columes-18.jpg

The soft pinks of the wagon wheel table and the various pillows create a deliberate sense of weathered patina.

home-one-roof-five-separate-columes-19.jpg

Strength of tonality is saved for the neutral palette such as in these leather occasional chairs.

home-one-roof-five-separate-columes-20.jpg

Interior millwork creates a floating wall that holds the media equipment as well as reading material, art and mementos.

home-one-roof-five-separate-columes-21.jpg

Viewed from outside, the wall of millwork creates a visual connection to the wooden louvers encasing the other four volumes.

home-one-roof-five-separate-columes-22.jpg

The dining room takes a more dramatic approach within its 3 red pendants over the table.

home-one-roof-five-separate-columes-23.jpg

A smaller seating area is on the other side of the living room, tucked into the corner.

home-one-roof-five-separate-columes-24.jpg

This cozier table is a great place to catch up on reading, writing or cruising the internet.

home-one-roof-five-separate-columes-25.jpg

Behind the millwork a hallway leads to the third volume. This is where the kitchen, sitting room, laundry room, bathrooms and maids quarters are located.

home-one-roof-five-separate-columes-26.jpg

Here, too, the walls of glass slide open for the ultimate outdoor connection.

home-one-roof-five-separate-columes-27.jpg

A second, central hallway travels between the third and second volumes before arriving at the fourth and fifth ones at the far end of the home.

home-one-roof-five-separate-columes-28.jpg

The second volume projects out past the line of glazing that surrounds the social zone. This is the private zone and it includes 4 bedrooms and a sauna.

home-one-roof-five-separate-columes-29.jpg

The bedrooms each have their own ensuite. Designed with efficiency of space, the bathrooms boast a pop of emerald green that is a nod to the LED lighting used within the swimming pool.

home-one-roof-five-separate-columes-30.jpg

The fourth volume contains the master suite and it is located on the far corner facing out to the view.

home-one-roof-five-separate-columes-31.jpg

The two bedroom volumes are both completely clad in the operable louvers.

home-one-roof-five-separate-columes-32.jpg

The fifth and final volume is where the garage and technical rooms are located.

home-one-roof-five-separate-columes-33.jpg

Creating four distinct volumes within a 1-story home allows each area to be opened up for cross ventilation during the hottest of the summer days, but it also offers acoustical privacy from one area to the next.

home-one-roof-five-separate-columes-34.jpg
home-one-roof-five-separate-columes-35.jpg


Photography by Fernando Guerra

SHARE THIS ARTICLE

WHAT DO YOU THINK?

www.kamod.net.ua

www.onlyyou.od.ua/services/massazh/massagclassik/

www.a-diplomus.com/srednee/diplom-uchilishha/